Persoonlijke hulpmiddelen
U bent hier: Home / Onderzoek 2012-2015 / Ad hoc opdracht 12: Update huurschatter

Ad hoc opdracht 12: Update huurschatter

Omschrijving opdracht

De voorbije jaren ontwikkelde het Steunpunt een hedonisch prijsmodel dat toelaat op basis van woningkenmerken een markthuurprijs te schatten. Via een webapplicatie kreeg dit model een vertaling in de huurschatter (www.huurschatter.be). In het voorjaar van 2013 werd deze huurschatter succesvol gelanceerd, waarmee beoogd werd de transparantie van huurprijzen te verhogen.

Een groot voordeel van de huurschatter is dat deze zelf ook een bron van nieuwe data is. Huurders en verhuurders worden immers gevraagd de actuele huurprijs in te voeren van de woning waarvoor ze een schatting vragen.

In deze ad hoc opdracht onderzoeken we hoe deze gegevens gebruikt kunnen worden om het model achterliggend aan de huurschatter te verfijnen en actueler te maken. Ook gaan we na hoe verschillend huurders en verhuurders de huurprijs voor hun woning inschatten door verschillende schattingen van eenzelfde woning te vergelijken. Ten slotte laten deze gegevens toe om na te gaan hoe de huurprijs evolueert doorheen de tijd.

Verantwoordelijke instelling: CES-KU Leuven

Contactpersonen: Erik Buyst & Frank Vastmans

Uitvoering: 2014

Rapporten

Beknopte toelichting bij rapporten

Copyright © Steunpunt wonen